Logo Vanderwegen rood 400

0165-365516

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Wat betekent dry-aged?

Meestal eten we rundvlees te vers. Voor de echte smaakbeleving moet vlees – net zoals dat vroeger gebruikelijk was – enkele weken rijpen, bij voorkeur in het been. Dit rijpen gebeurde vroeger bij de boer in de schuur, maar tegenwoordig kunnen we dat doen in een speciale koelcel. En dit wordt dry-ageing genoemd.

CHIANINA (zes weken gerijpt)

Het Chianina rund is afkomstig uit Toscane en Umbrië. Het is een heel oud ras dat al meer dan 2200 jaar in Centraal-Italië wordt gekweekt. De dieren kenmerken zich door hun zeer grote gestalte - het is het grootste runderras ter wereld - en hun porselein witte vacht. Het is een robuust ras dat zich uitstekend aanpast aan moeilijke leefomstandigheden. Het Chianina rund is het meest gewaardeerde vlees in Italië. Het vlees is licht gemarmerd, mager en sappig maar bovenal gezond en cholesterol arm.

Smaakkenmerken: mager, gezond vlees

Vetdooradering: licht

BLACK ABERDEEN (zes weken gerijpt)

Het Black Aberdeen rund vindt zijn oorsprong in het Schotland van de 19de eeuw.

Het rund heeft een kenmerkende zwarte vacht, van nature een relatief klein gestalte en is hoornloos. Onze Black Aberdeen runderen komen van boerderijen die de dieren grootbrengen via traditionele methodes met het welzijn van het dier vooropgesteld. De robuuste runderen groeien op in de ruwe en regenachtige weilanden ten zuiden van de Schotse Highlands. Dit maakt dat het rund nooit gebrek heeft aan smaakvol gras. Hun dieet en leefomgeving zorgt voor mals vlees met een mooie, sterke vetmarmering en een sappige, krachtige smaak. Het vlees bevat weinig verzadigde vetzuren en is rijk aan omega-3.

Smaakkenmerken: volle uitgesproken vleessmaak

Vetdooradering: sterk

RUBIA GALLEGA (zes weken gerijpt)

Afkomstig uit Spanje (Baskenland)
Deze Spaanse runderen hebben een spectaculaire smaak.
Ze kenmerken zich door de hoge mate van intramusculair vet.
Het vlees heeft een kruidige ietwat ziltige smaak.
Deze smaakbeleving ontstaat door de vrije natuurlijke levenswijze van deze prachtige runderen.

Smaakkenmerken: kruidig, ziltig, merg

Vetdooradering: sterk

Dry Aged bereiding

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Plaats het stuk vlees 30 tot 45 minuten lang in een oven op 50 °C. Hierdoor wordt het vlees licht opgewarmd maar niet gegaard. Schroei 1 á 2 minuten (afhankelijk van de dikte) het vlees dicht op hoog vuur en bestrooi vervolgens met onze speciaal ontwikkelde kruidenzout.

Lees alles over het bereiden van vlees op onze vleesbereider

Rundvlees

Kalfsvlees

Lamsvlees

Varkensvlees