Logo Vanderwegen rood 400

0165-365516

Kalfszwezerik bereiden

Een kalfszwezerik is een orgaan dat alleen voorkomt bij jonge kalveren. Als het dier ouder wordt verdwijnt de zwezerik. Een kalf heeft twee soorten zwezerik, een hals- en hartzwezerik. De meeste slagers zullen zwezerik niet op voorraad hebben, maar bestellen kan natuurlijk altijd.

Je maakt de zwezerik als volgt klaar

Laat de zwezerik minimaal 60 minuten trekken in koud water met wat zout. Pocheer de zwezerik tegen de kook aan voor ca. 20 minuten. Zet het vuur uit en laat de zwezerik in het water afkoelen. Verwijder het vlies en vet met een puntmesje en snijdt hem daarna in plakken. Bestrooi de zwezerik met een beetje zout en versgemalen peper en bloem. Verhit een scheutje olie en de boter in een pan en laat goed heet worden. Bak de zwezerik om en om in circa 4 minuten goudbruin.


Voedingswaarde 

Per 100 g onbereid:

  • Energie: 89 kcal. 
  • Eiwit: 18.4 gram 
  • Vet: 1.7 gram 
  • IJzer: 1.5 milligram

Kalfs zwezerik