Logo Vanderwegen rood 400

0165-365516

Schouderkarbonade bakken

Schouderkarbonade worden samen met de halskarbonade in de volksmond schouderkarbonade genoemd. Ze worden niet snel droog en hebben een heerlijke smaak en blijven lekker zacht.

4 soorten karbonade

Karbonaden zijn er in vier soorten: hals-, schouder-, rib-, en haaskarnonade.

  • De hals- en schouderkarbonade worden in de volksmond "schouderkarbonade" genoemd.
  • De ribkarbonade met twee kleuren noemen we "tussenrib karbonade".
  • Ribkarbonade met been worden ook wel kotelet genoemd.
  • Haaskarbonade zonder haas noemen we lendekarbonade (in de supermarkt worden deze vaak onterecht als ribkarbonade verkocht)

Karbonades moeten vers worden afgesneden

De lekkerste karbonades koopt u bij de slager, die snijdt en hakt de karbonades nog met de hand. In vrijwel iedere supermarkt worden de karbonadestroken eerst aangevroren of bevroren om ze met een hakmachine kapot te slaan. (deze machine kijkt niet hoe de beentjes lopen, maar slaat alles kapot) U zult dan ook vaak zien dat bij het iets te gaar maken van deze karbonade u witte bolletjes op het vlees krijgt. Dit zijn de eiwitten die kapotgevroren zijn om de karbonade te hakken met een machine.

De lekkerste schouderkarbonade

De lekkerste schouderkarbonade krijgt u als deze heerlijk ouderwets gaar worden gesudderd zoals oma dat vroeger deed. Aanbraden in ruim boter, en daarna gaar sudderen met de deksel op de pan. Dan vallen ze heerlijk uit elkaar en zijn ze boterzacht met heel veel smaak. Succes, met dit heerlijke bijna vergeten stukje vlees!

Smoren ± 40-45 minuten


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:

  • Energie: 197 kcal. 
  • Eiwit: 19.4 gram 
  • Vet: 13.2 gram 
  • IJzer: 0.7 milligram

Halskarbonade