Logo Vanderwegen rood 400

0165-365516

Klapstuk bereiden

Klapstuk wordt meestal gegeten met hutspot. Het vlees wordt gesneden van de borst en is doorregen met kleine vetrandjes.

Hutspot met klapstuk, traditie met Leidens ontzet

In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 werden de Spaanse troepen gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. De Prins van Oranje had de dijken van Holland door gestoken, en de naderende Geuzenvloot dwongen de Spanjaarden hiertoe. De overlevering wil dat de terugtrekking zo overhaast ging, dat er in het verlaten kamp nog klaargemaakte maaltijden gevonden werden. Deze werden door de uitgehongerde Leidse bevolking gretig soldaat gemaakt. De gevonden maaltijden bestonden uit fijngestampte wortelen, uien en pastinaken: hutspot. In de loop der jaren is de pastinaak vervangen door de welbekende aardappel, die in 1574 nog maar kort geïntroduceerd en grotendeels onbekend was in Europa.


Voedingswaarde

Per 100 g onbereid:

  • Energie: 166 kcal. 
  • Eiwit: 20.4 gram 
  • Vet: 9.4 gram 
  • IJzer: 2.5 milligram

Klapstuk