Logo Vanderwegen rood 400

0165-365516

Haasbiefstuk bakken

Haal de biefstukjes altijd een uur van te voren uit de koelkast, zo kan de kern alvast op kamertemperatuur komen. Haas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas wordt ook wel tournedos (150 gram) of Chateaubriand (250 gram) genoemd. Een ossenhaas weegt ongeveer tussen de twee en vijf kilo.

Zout voor of na het bakken?

Meestal wordt aangeraden om zout pas na het bakken op de biefstuk te strooien. Nadeel hiervan is dat het zout niet kan intrekken in je vlees. Hierdoor krijg je een erg zoute buitenkant. Voor een betere smaak kun je zout dus het beste voor het bakken op de biefstuk strooien. Zout onttrekt vocht, dat is zeker waar, maar dan moet het daarvoor wel de kans krijgen.

Bestrooi het zout dus ca. 1 minuut voor het bakken en daarna de peper. Doe je eerst peper dan zul je zien dan het zout op de peper blijft liggen en weinig kans krijgt in te trekken. Echt vochtverlies door het zout krijg je pas als je het ruim van te voren op het vlees strooit. Dat is dus niet aan te raden.

Goed verhitten

De perfecte biefstuk bak je vooral door de pan goed te verhitten. Het beste is om een pan met een dikke bodem te nemen. Verhit 3/4 van de boter in de pan op hoog vuur. Als het schuim weg is, is de boter goed op temperatuur. Leg de biefstuk vervolgens in de pan en voeg hierna de rest van de boter toe.

Bakken ± 3-5 min. (Bij normale dikte)


Kruiden
  • Zout
  • Peper
Smaaksuggesties
  • Biefstuk heeft van zichzelf smaak genoeg.
Voedingswaarde per 100 gram
  • Energie: 116 kcal. 
  • Eiwit: 23.7 gram 
  • Vet: 2.3 gram 
  • IJzer: 2 milligram

Haasbiefstuk